![](/Portals/7/Dimosiotita/ΕΤΠΑ-ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.png)
![](/Portals/7/Dimosiotita/logob2b_v2.png)
Τίτλος
Ανάπτυξη, Αξιολόγηση και Βελτιστοποίηση
Ολοκληρωμένης Διαδικασίας Ανάκτησης Βιο-αποβλήτων Υψηλής Καθαρότητας για την Παραγωγή Κομποστοποιήσιμων Βιο-πλαστικών
Ακρώνυμο
Β2Β (Biowaste to Bioplastic)
Tο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΜΕΠΑ – ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ) - Εργαστήριο Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (ΑΦΥΠΟΓΕΜ) είναι δικαιούχος του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη, Αξιολόγηση και Βελτιστοποίηση Ολοκληρωμένης Διαδικασίας Ανάκτησης Βιο-αποβλήτων Υψηλής Καθαρότητας για την Παραγωγή Κομποστοποιήσιμων Βιο-πλαστικών» και ακρωνύμιο «Biowaste to Bioplastic» στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 982.475,85 € και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Το ΕΛΜΕΠΑ – ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ - ΑΦΥΠΟΓΕΜ συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 165.325,42 €.
Το ΕΛΜΕΠΑ - ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ - ΑΦΥΠΟΓΕΜ είναι Δικαιούχος του Εταιρικού σχήματος:
- Enviroplan AE (ENV) - Συντονιστής Εταίρος
- Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΑΚ)
- Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ)
Αντικείμενο του έργου Β2Β είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας διαλογής στην πηγή βιο-αποβλήτων, με έμφαση τους χώρους μαζικής εστίασης, την αναβάθμιση τους μέσα από την αφαίρεση ξένων σωμάτων ή ακόμα και κατηγοριών υπολειμμάτων τροφίμων ή και την προσθήκη άλλων από διαφορετικές πηγές (πχ υπολείμματα αρτοποιείων), ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η παραγωγή κομποστοποιήσιμων βιοπλαστικών, μέσα από μια βέλτιστη και πάλι διαδικασία σύνθεσης. Τα κομποστοποιήσιμα βιο-πλαστικά είναι προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δικαιολογούν την αύξηση του κόστους των διαδικασιών που θα προηγηθούν. Έτσι πρώτα από όλα θα μελετηθεί η δυνατότητα περαιτέρω διαχωρισμού στην πηγή και τι αποτέλεσμα αυτή θα δώσει, η μελέτη του βέλτιστου συστήματος συλλογής και μεταφοράς, που επηρεάζει καθοριστικά πολλά ποιοτικά στοιχεία, η δοκιμή και αξιολόγηση μιας σχετικά υψηλού κόστους αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας λύση, αυτής της χειροδιαλογής με στόχο την βελτιστοποίηση του βαθμού ανάκτησης των υλικών. Πιο αναλυτικά, αρχικά θα επιτευχθεί η ταυτοποίηση όλων των παραμέτρων της διεργασίας παραγωγής των μονομερών και (πολυ) γαλακτικού οξέος PLA, σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης (βιο-απόβλητα), και κατά επέκταση ο προσδιορισμός, συνολικά, των βέλτιστων παραγωγικών παραμέτρων της διαδικασίας (με μοντελοποίηση της διαδικασίας). Στην συνέχεια θα λάβει μέρος η αναλυτική ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των υπολειμμάτων τροφίμων (βιο-απόβλητα) που παράγονται σε χώρους μαζικής εστίασης. Πρώτα από όλα θα μελετηθεί η δυνατότητα περαιτέρω διαχωρισμού στην πηγή και τι αποτέλεσμα αυτή θα δώσει, η μελέτη του βέλτιστου συστήματος συλλογής και μεταφοράς και τέλος η ανάπτυξη και δοκιμή μηχανοποιημένων συστημάτων όπως κοσκίνισμα, διαχωρισμός με βάση την πυκνότητα κλπ. Τέλος όλα αυτά θα δοκιμαστούν σε μια πιλοτική κλίμακα που θα επιτρέψει τόσο την περαιτέρω μελέτη τους και την ουσιαστική βελτίωση τους, όσο και την εξαγωγή ρεαλιστικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Με βάση τη λειτουργία της πιλοτικής αυτής μονάδας θα είναι δυνατή: α) η αξιολόγηση της συμβατότητας του προϊόντος με τα συστήματα παραγωγής σακουλών, β) η πιστοποίηση του προϊόντος από ανεξάρτητο φορέα με βάση το πρότυπο της κομποστοποιήσιμης σακούλας , γ) η αξιολόγηση της επίδρασης του προϊόντος στη διαδικασία κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνευσης των βιοαποβλήτων, δ) η εκτίμηση του πραγματικού παραγωγικού κόστους, που θα περιλαμβάνει ΟΛΑ τα στάδια δηλαδή διαλογή στην πηγή, μεταφορά, αναβάθμιση και τέλος παραγωγή βιοπλαστικού και ε) η εκτίμηση του περιβαλλοντικού οφέλους.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την υλοποίηση του Β2Β είναι η βελτιστοποιημένη διαδικασία διαλογής στην πηγή σε ΧΜΕ, η κατάλληλη μέθοδο αναβάθμισης των υπολειμμάτων που συλλέχθηκαν με συγκεκριμένο στόχο και τέλος μια διαδικασία μετατροπής του σε ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα επιτρέψει με τη σειρά του κόστους όλων των παραπάνω.
Περσσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου https://www.biowaste2bioplastic.gr/