Αγαπητοί αναγνώστες,
Στο παρόν τεύχος μπορείτε να διαβάσετε: στην ενότητα «εκπαίδευση» την πρόταση που ήδη υποβλήθηκε και στη συνέχεια αξιολογήθηκε θετικά στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», για τη βελτίωση και την ανάπτυξη νέων Ψηφιακών Υπηρεσιών από τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στο δεύτερο άρθρο της ενότητας παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή σεμιναρίων για τεχνικούς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Intelligent Energy – Europe.
Η ενότητα «έρευνα» περιλαμβάνει άρθρα για τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας Ανατολικής Μεσογείου του Τμήματος Μηχανολογίας, την τεχνολογία των ηλεκτρικών πηγών φωτός , το Εργαστήριο Γεωφυσικής & Σεισμολογίας του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και κλίνει με την παρουσίαση μιας διδακτορικής διατριβής που εκπονείται στο Ίδρυμά μας. Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στην αξιοποίηση της εμβιομηχανικής σε μια σειρά δράσεων όπως η σχεδίαση και η κατασκευή φυσικού πρωτοτύπου μοντέλου ανθρώπινου ματιού και η τρισδιάστατη απεικόνιση για τη μέτρηση ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών. Στο δεύτερο άρθρο τεκμηριώνεται η άποψη ότι μακροπρόθεσμα οι πηγές στερεάς κατάστασης, ανόργανες και οργανικές, θα είναι οι πηγές φωτός της επόμενης γενεάς οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες πυράκτωσης και τους λαμπτήρες εκκένωσης. Στο τρίτο άρθρο παρουσιάζεται το εργαστήριο που δραστηριοποιείται σε ευρύ τμήμα της έρευνας που διενεργείται στα πεδία της Σεισμολογίας, της Φυσικής του Εσωτερικού της Γης και της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της διατριβής με τίτλο «Δυναμική διαχείριση των δικτυακών πόρων και προσαρμογή των υπηρεσιών σε συστήματα επίγειας ψηφιακής διαδραστικής ευρυεκπομπής, για εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας» η οποία είναι σε εξέλιξη στο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων «ΠΑΣΙΦΑΗ» με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ.
Το άρθρο με τίτλο «Η τεχνολογία της Δικτυακής Μουσικής Εκτέλεσης και η ανάπτυξη της στο ΤΕΙ Κρήτης» παρουσιάζεται στην ενότητα «καινοτομία» και αποτελεί τη συνέχεια άρθρου του προηγούμενου τεύχους. Στο άρθρο περιγράφεται μια νέα πλατφόρμα δικτυακής μουσικής εκτέλεσης και κάποια από τα ενδεικτικά σενάρια εφαρμογών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΔΙΑΜΟΥΣΕΣ. Το δεύτερο άρθρο της ενότητας «καινοτομία» αναφέρεται στην ανάλυση εικόνας και μουσικής για την αυτόματη αναγνώριση της ανθρώπινης διάθεσης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων μεθόδων ταξινόμησης της διάθεσης με βάση την μουσική επένδυση και με βάση την εικόνα/video θα μας προσφέρει μια πιο ασφαλή και πιο πετυχημένη εκτίμησή της. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του προγράμματος Guarantee που υποστηρίζεται από το Information Technology for European Advancement (ΙΤΕΑ2) και έχει στόχο την έρευνα λογισμικού και υπηρεσιών που θα προσφέρουν ασφάλεια μέσα σε ένα οικιακό περιβάλλον.
Όπως πάντα η ενότητα «ειδησεογραφία» καταγράφει ενδιαφέροντα θέματα από τον χώρο του Ιδρύματος και το Διεθνή χώρο, και η ενότητα «σχόλια-απόψεις-κρίσεις» άρθρα ποικίλου ενδιαφέροντος από μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ.
Καλή ανάγνωση!
Βασίλης Ζαχαρόπουλος
Με εκτίμηση
Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
Ολο το περιοδικό σε μορφή pdf