headerphoto

NANOBIOPACK

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΜΕΡΙΚΕΣ ΜΗΤΡΕΣ

 

 

 

Start Date: 28/02/2020,     End Date: 07/08/2023                                Project Website

 

 

 Η συσκευασία τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα, ασφάλεια, διάρκεια ζωής και την εμπορευσιμότητα ενός τροφίμου. Τα τελευταία χρόνια, η τάση για ασφαλέστερα και πιο υγιεινά τρόφιμα έχει οδηγήσει στη μελέτη και αξιοποίηση φυσικών αντιμικροβιακών ουσιών είτε σε πρόσμιξη με τα τρόφιμα, είτε με επικάλυψη των τροφίμων με αυτές τις ουσίες. Ακόμη περισσότερο, είναι εφικτή και τυγχάνει διεθνούς έρευνας η ανάπτυξη «έξυπνης» ή «ενεργούς» συσκευασίας που μπορεί να προστατεύει ενεργά το τρόφιμο έναντι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και ενάντια σε οξειδωτικές αλλοιώσεις του λίπους, του χρώματος και των αρωματικών ουσιών. Αυτή η ενεργή (αντιμικροβιακή-αντιοξειδωτική) συσκευασία μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντικαταστήσει τη χρήση συνθετικών συντηρητικών στη μάζα του τρόφιμου, έτσι ώστε είτε να μην χρησιμοποιούνται ή να μην καταναλώνονται καθόλου συντηρητικά από τον καταναλωτή, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία (νιτρώδη άλατα, σορβικά άλατα, θειώδη άλατα, κλπ).

Η αντιμικροβιακή-αντιοξειδωτική μη εδώδιμη συσκευασία μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση ή την επικάλυψη πολυστρωματικών φιλμ πολυμερών με αντιμικροβιακές ουσίες (όπως αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες, κλπ) και αφορά τη συσκευασία τροφίμων υπό κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ). Η ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φιλμ πολυμερών θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια και να βελτιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ευαλλοίωτων τροφίμων όπως τα επεξεργασμένα ζωικά τρόφιμα (τυροκομικά και αλλαντικά), που συχνά αλλοιώνονται πρόωρα οδηγώντας σε επιστροφές και οικονομικές απώλειες, ή αποτελούν μέσα μετάδοσης τροφιμογενών λοιμώξεων/τοξινώσεων. Επιπλέον, τα εδώδιμα αντιμικροβιακά φιλμ (μεμβράνες βιοπολυμερών) με βάση την χιτοζάνη (αντιμικροβιακός πολυσακχαρίτης) ή/και τις οροπρωτεϊνες γάλακτος, με ή χωρίς ενσωμάτωση αντιμικροβιακών-αντιοξειδωτικών ουσιών, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να εφαρμοστούν σε μη ευαλλοίωτα τρόφιμα (συχνά χωρίς την ανάγκη επιπλέον συσκευασίας), αυξάνοντας σημαντικά την διάρκειά ζωής τους. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως σκοπό τη μελέτη και ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών φιλμ συσκευασίας (εδώδιμων και μη εδώδιμων) με χρήση φυσικών βιοδραστικών ουσιών και την εφαρμογή τους σε τυριά και αλλαντικά που υπόκεινται σε σημαντικές μικροβιακές αλλοιώσεις και οξειδώσεις λίπους, χρώματος, αρώματος, ώστε να παραχθούν ασφαλή τρόφιμα με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραχθούν μικρο- και νάνο-σωματίδια αιθέριων ελαίων ρίγανης, δενδρολίβανου και θυμαριού ή/και αντίστοιχα σωματίδια φυσικών αντιοξειδωτικών καρπών ελιάς, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν εσωτερική προσθήκη ή υλικό επικάλυψης σε τυπικά πολυμερικά φιλμ συσκευασίας τροφίμων που ήδη χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό [πχ πολυγαλακτικό οξύ (PLA) κ.α], καθώς και σε εδώδιμα φιλμ πχ από Χιτοζάνη ή πρωτεΐνες ορού γάλακτος κ.α. Τα φιλμ που θα δοκιμαστούν στην συνέχεια σε συσκευασία τυριών και αλλαντικών με σκοπό να εξακριβωθεί ποια από αυτά προάγουν την αντι-μικροβιακή σταθερότητα και παρέχουν προστασία έναντι της οξειδωτικής τάγγισης και βέβαια αν πλεονεκτούν από τα απλά χωρίς προσθήκη φιλμ που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Επομένως, τα τελικά εργαστηριακά φιλμ θα μπορούν να οδηγήσουν σε νέα υλικά για εύκαμπτες συσκευασίες τροφίμων αντιμικροβιακή δράση.
Τέλος, αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές των υπό ανάπτυξη προϊόντων, αυτά αφορούν μια παγκόσμια αγορά με έντονη δραστηριότητα, αυτή των πλαστικών με αντι-μικροβιακές ιδιότητες, η οποία προβλέπεται να φθάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 όπου κατά 30% θα κατανεμηθεί στην Ευρώπη, 30% στην Αμερική και 30% στην Ασία, αλλά και της εύκαμπτης συσκευασίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά (CAGR) 4,5% από το 2018 έως το 2021, και προβλέπεται να φθάσει τα 93.725 εκατ. ευρώ έως το 2021.

Το έργο ΝανοΒιοΠΑΨΚ επικεντρώνεται στην επίτευξη αποτελεσματικής αντί-μικροβιακής συμπεριφοράς σε εύκαμπτες μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων και με βάση την λειτουργικότητα τύπων πολυμερούς που περιέχει αιθέρια έλαια και βασίζεται σε τρεις ενότητες:

- Στην παραγωγή μικρο- και νάνο-σωματιδίων αιθέριων ελαίων,

- Στην ενσωμάτωσή τους σε εύκαμπτες πολυμερικές μεμβράνες

- Στη μελέτη της αντι-μικροβιακής δράσης των παραγόμενων μεμβρανών σε τυρί και αλλαντικά

 

 

Στόχοι

Οι προσεγγίσεις του έργου NanoBioPACK αφορούν:

1: Υλικό συσκευασίας :
1(α) Υλικά συσκευασίας – μη εδώδιμα (για συσκευασία κενού)
Θα παραχθούν συνθετικά πολυμερή (πχ PLA) π.χ. υδατοστεγή, αεροστεγή, με χαμηλή διαπερατότητα στο οξυγόνο, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αντιοξειδωτικές/αντι-μικροβιακές ουσίες.
1(β) Υλικά επικάλυψης τροφίμων-εδώδιμα (για απευθείας επικάλυψη επιφάνειας τροφίμων)
Θα παραχθούν εδώδιμα φιλμ με ή χωρίς άλλη αντιμικροβιακή-αντιοξειδωτική ουσία από φυσικά βιοπολυμερή, όπως πρωτεΐνες ορού γάλακτος κ.α.

2: Συντηρητικές ουσίες:
Φυσικά συντηρητικά με βάση αιθέρια έλαια όπως από θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο καθώς και φυσικής αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες ελιάς.
Τα συντηρητικά θα προστεθούν σε υλικά συσκευασίας με δύο τρόπους: ενδιάμεσα σε φύλλα ή με ενσωμάτωση στην επιφάνεια. Για την προσθήκη αυτή θα χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές (χρήση υπερήχων και κρυογονικής λυοφιλίωσης, δημιουργία μίκρο ή/και νάνο ιεραρχημένης τοπογραφίας στην επιφάνεια της μεμβράνης με χρήση λιθογραφίας, σταδιακή απορρόφηση κλπ).

3. Μελέτη αντι-οξειδωτικής δράσης των φίλμς σε ποικιλία τροφίμων:
Θα μελετηθεί η αντιοξειδωτική δράση, χρησιμοποιώντας πχ τη χημική ποιότητα (Μηλονική διαλδεΰδη) σε
- Αλλαντικά ζυμούμενα (πχ σαλάμι αέρος),
- Αλλαντικά παστεριωμένα (γαλοπούλα ή πάριζα)
- Τυριά ωρίμανσης (πχ γραβιέρα).

4. Μελέτη αντι-μικροβιακής δράσης των φίλμς σε ποικιλία τροφίμων και μελέτη βελτίωσης της ασφάλειάς τους:
Ως παραμέτρους ελέγχου θα χρησιμοποιούμε τη μικροβιολογική ποιότητα, και το χρόνο συντήρησης. H μελέτη θα γίνει σε συνθήκες φυσιολογικές συντήρησης σε ψύξη 4C και σε συνθήκες τεχνητής γήρανσης (challenge test) σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η μελέτη θα αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας (μείωση παθογόνων), και την αύξηση της διάρκειας ζωής (μείωση αλλοιογόνων μοκροοργανισμών) στα ευαλλοίωτα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν ως φυσική παρουσία και μετά από ενοφθαλμισμό στα παραπάνω τρόφιμα είναι ενδεικτικά Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli,  Staphylococcus aureus.
Αντίστοιχα, οι αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν θα είναι μέρος της αυτόχθονης μικροχλωρίδας: Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ), Pseudomonas spp., Enterobacteriaceae (κρέας-αλλαντικά) Γαλακτικά Βακτήρια (κρέας-αλλαντικά), Ζύμες-Μύκητες (Ζυμούμενα αλλαντικά και τυριά).

 

 

Παραδοτέα

Η μεθοδολογία υλοποίησης ακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές στο αντικείμενο και αποτελείται από τα παρακάτω βήματα στις ακόλουθες ΕΕ:

ΕΕ1: Διερεύνηση τεχνικών και χημικών χαρακτηριστικών και εμπορικών απαιτήσεων σχετικά με υλικά συσκευασίας τροφίμων.

Συντονιστής: ΤσιανάβαςΔιάρκειαΜ1-M6, Στόχος: Η διερεύνηση των προδιαγραφών (τεχνικών και χημικών) των πολυμερικών υλικών και των αιθέριων ελαίων που είναι κατάλληλα για χρήση σε συσκευασία τροφίμων. Παράλληλα Θα μελετηθούν οι εμπορικές απαιτήσεις των υλικών αυτών για χρήση σε συσκευασίες αλλαντικών και τυριών.

Διακριτές δράσεις:

1.1: Έρευνα – Βιβλιογραφική ανασκόπηση: Θα διερευνηθεί η χρήση νέων υλικών στη συσκευασία τροφίμων, όπως οι εδώδιμες μεμβράνες και οι επικαλύψεις με αντι-μικροβιακούς παράγοντες (π.χ. αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα αρωματικών φυτών) που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα των συσκευασμένων αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων.

1.2: Διερεύνηση της συμβατότητας και αναμειξιμότητάς των αιθέριων με τις υπό χρήση πολυμερικές μήτρες: Θα διερευνηθεί η συμβατότητα και η αναμειξιμότητα των προτεινόμενων αιθέριων ελαίων από την 1.1 σε πολυμερικές μήτρες, με έμφαση το PLA. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά, θα επιλεγούν οι κατάλληλες τεχνικές ενσωμάτωσης των αιθέριων ελαίων σε πολυμερικές μεμβράνες.

Παραδοτέο 1.1: Έκθεση σε σχέση με τεχνικά και χημικά χαρακτηριστικά και εμπορικές απαιτήσεις σχετικά με υλικά συσκευασίας τροφίμων Μ6.

ΕΕ2: Σύνθεση, χαρακτηρισμός και τροποποίηση φυσικών συντηρητικών.

Συντονιστής: ΤΕΙΘΔιάρκειαΜ2-M18. Στόχος: Παραγωγή μικρο- και νάνο-σωματιδίων αιθέριων ελαίων ρίγανης, δενδρολίβανου και θυμαριού καθώς και αντίστοιχα σωματίδια φυσικών αντιοξειδωτικών καρπού ελιάς είτε σε καθαρή μορφή είτε σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικά ροδιού και εσπεριδοειδών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν εσωτερική προσθήκη ή υλικό επικάλυψης σε πολυμερικά φιλμ συσκευασίας τροφίμων.

Διακριτές Δράσεις

2.1: Παραγωγή μικρο-σωματιδίων εγκλωβισμού αιθέριων ελαίων με κρυογονική λυοφιλίωση: Θα παραχθούν μικρο-σωματίδια εγκλωβισμού των τριών αιθερίων ελαίων  (ρίγανης-δενδρολίβανου και θυμαριού) καθώς και πολυφαινολών ελιάς σε καθαρή μορφή ή σε μίγμα με εκχύλισμα φλοιού ροδιού ή εσπεριδοειδών, σε διάφορους φορείς, με χρήση συνδυασμένης τεχνολογίας υψηλής ομογενοποίησης με χρήση υπερήχων και κρυογονικής λυοφιλίωσης, με σκοπό την χρήση τους σε πολυμερικές συσκευασίες τροφίμων.

2.2: Παραγωγή και νάνο-σωματιδίων εγκλωβισμού αιθέριων ελαίων με ηλεκτροσπρέι: Θα παραχθούν νανο-σωματίδια εγκλωβισμού των αιθερίων ελαίων και πολυφαινολών ελιάς σε διάφορους φορείς με τη χρήση ηλεκτροσπρέι βάσει υψηλού ηλεκτρικού πεδίου για την ξήρανση και ενθυλάκωση.

Παραδοτέο 2.1: Φυσικά συντηρητικά σε κατάλληλη μορφή για ενσωμάτωση σε πολυμερική μήτρα

Παραδοτέο 2.2: Έκθεση αποτελεσμάτων παραγωγής μικρο- και νανο-ενθυλακωμένων αιθέριων ελαίων και φυσικών αντιοξειδωτικών για χρήση σε πολυμερικά φίλμ ενεργού συσκευασίας τυριών και αλλαντικών και δοκιμής της αποτελεσματικότητας τους Μ18, Παραδοτέο 2.3: Έκθεση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των φυσικών συντηρητικών Μ18.

ΕΕ3: Ανάπτυξη και βασικός χαρακτηρισμός μεμβρανών συσκευασίας τροφίμων με φυσικά συντηρητικά ως πρόσθετα.

Συντονιστής: ΙΤΕ-ΙΗΔΛ, Διάρκεια: Μ4-M24, Στόχος: Παραγωγή και χαρακτηρισμός πολυμερικών μεμβρανών εμπλουτισμένων με αιθέρια έλαια, για χρήση στη συσκευασία τροφίμων.

Διακριτές Δράσεις

3.1: Παραγωγή πολυμερικών μεμβρανών με ενθυλακωμένα αιθέρια έλαια: Θα παραχθούν μεμβράνες είτε με προσθήκη των παραγόμενων κόνεων της ΕΕ2 στο σώμα του πολυμερούς, είτε με χρήση επικάλυψης.

3.2 Ενσωμάτωση αιθέριων ελαίων σε πολυμερικά υλικά – Παραγωγή μεμβρανών: Θα ενσωματωθούν εμπορικά διαθέσιμα αιθέρια έλαια σε πολυμερή με χημικές τεχνικές καθώς και με την τεχνική της κρυογονικής λυοφιλίωσης. Παράλληλα, θα διαμορφωθούν εύκαμπτες πολυμερικές μεμβράνες (εμπλουτισμένες με αιθέρια έλαια) μέσω πίεσης εν θερμώ (hot pressing).

3.3: Παραγωγή πολυμερικών μεμβρανών με νανο-λιθογραφικές τεχνικές: Θα δημιουργηθούν μίκρο ή/και νάνο δομές με αντι-μικροβιακές ιδιότητες στην επιφάνεια πολυμερούς με χρήση μητρών λιθογραφίας για αποτύπωση. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν πολυμερικές επιφάνειες που θα αναστέλλουν (μίκρο-δομές) τη δέσμευση βακτηρίων καθώς και επιφάνειες (νάνο-δομές) οι οποίες θα διατρυπούν την κυτταρική μεμβράνη βακτηρίων. Παράλληλα, θα εμπλουτιστούν οι παραπάνω μεμβράνες με αιθέρια έλαια (μέσω ψεκασμού) ώστε να παραχθούν μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων.

3.4 Χαρακτηρισμός μεμβρανών συσκευασίας τροφίμων : Θα πραγματοποιηθεί πλήρης δομικός και φασματοσκοπικός χαρακτηρισμός των σύνθετων πολυμερικών υλικών με χρήση περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ (XRD), φασματοσκοπίας Raman και FT-IR. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος τυχόν αλλοίωσης/οξείδωσης των ελαίων λόγω των διεργασιών που έχουν υποστεί για να ενσωματωθούν στην πολυμερική μήτρα.

Παράλληλα, θα γίνει πραγματοποιηθεί χωρική ανάλυση (mapping) των πολυμερικών μεμβρανών με τη χρήση φασματοσκοπίας Raman και FT-IR, και έλεγχος της διασποράς και της χημικής σύστασης των υπό μελέτη ελαίων στον όγκο των κατασκευασμένων σύνθετων πολυμερικών υλικών.

Με βάση τα αποτελέσματα της δράσης 3.4, θα επανακαθοριστούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των μεμβρανών με στόχο μια βέλτιστη συσκευασία τροφίμων.

Παραδοτέο 3.1: Μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων με φυσικά συντηρητικά ως πρόσθετα Μ24.

Παραδοτέο 3.2: Έκθεση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των μεμβρανών συσκευασίας Μ24.

Παραδοτέο 3.3: Έκθεση δημοσιότητας Μ24.

ΕΕ4: Αξιολόγηση των μεμβρανών σε συσκευασία τυριών και αλλαντικών.

Συντονιστής: ΤΕΙΚ, Διάρκεια: Μ13-M24, Στόχος: Συσκευασία αλλαντικών και τυριών με τις μεμβράνες της ΕΕ3, αξιολόγησή τους ως προς τη χρήση τους στη συσκευασία τροφίμων.

Διακριτές Δράσεις

4.1: Συσκευασία τυριών - Μελέτη μικροβιολογικής και χημικής τους ποιότητας: Θα συσκευαστούν τυριά διαφόρων τύπων και να γίνει παρακολούθηση της μικροβιακής χλωρίδας τους αλλά και της οξειδωτικής τάγγισης τους για τουλάχιστον 4-12 μήνες ανάλογα με τον επιθυμητό χρόνο ζωής τους. Ως παραμέτρους ελέγχου θα χρησιμοποιούμε την μικροβιολογική ποιότητα, την χημική ποιότητα (Μηλονική διαλδεΰδη) και το χρόνο συντήρησης. Παράλληλα θα μελετηθεί η μεταβολή του αρωματικού προφίλ των προϊόντων κατά τη διάρκεια συντήρησης καθώς και τα κιναισθητικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. H μελέτη θα γίνει σε συνθήκες φυσιολογικές συντήρησης σε ψύξη 4°C και σε συνθήκες τεχνητής γήρανσης (challenge test) σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η μελέτη θα αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας (μείωση παθογόνων), και την αύξηση της διάρκειας ζωής (μείωση αλλοιωγόνων μοκροοργανισμών) των τυροκομικών προϊόντων.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν μετά από ενοφθαλμισμό στα παραπάνω τρόφιμα είναι ενδεικτικά  Salmonella TyphimuriumEscherichia coli,  Staphylococcus aureus.

Αντίστοιχα, οι αλλοιωγόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν είναι: Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ), Ζύμες-Μύκητες ενδεικτικά του γένους Penicillium.

Παράλληλα, θα μελετηθεί η επίδραση της συσκευασίας στην επιθυμητή μικροχλωρίδα (οξυγαλακτικά βακτήρια) των τυριών.

4.2: Συσκευασία αλλαντικών - Μελέτη μικροβιολογικής και χημικής τους ποιότητας: Θα συσκευαστούν αλλαντικά διαφόρων τύπων και να γίνει παρακολούθηση της μικροβιακής χλωρίδας τους. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν μετά από εμβολιασμό στα παραπάνω τρόφιμα είναι ενδεικτικά Listeria monocytogenes Salmonella TyphimuriumEscherichia coli,  Staphylococcus aureus,  Bacillus cereusCampylobacter jejuni.

Αντίστοιχα, οι αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί που θα μελετηθούν θα είναι μέρος της αυτόχθονης μικροχλωρίδας: Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ), Pseudomonas spp., Enterobacteriaceae, , οξυγαλακτικά βακτήρια, Ζύμες-Μύκητες .

Παραδοτέο 4.1: Έκθεση σχετική με την αξιολόγηση των μεμβρανών σε συσκευασία τυριού και αλλαντικού Μ24.

Παραδοτέο 4.2: Έκθεση δημοσιότητας Μ24.

ΕΕ5: Βελτιστοποίηση των λειτουργικών χαρακτηρισμών των μεμβρανών και έλεγχος της διαχρονικής συμπεριφοράς τους.

Συντονιστής: ΑΓΣ, ΔιάρκειαΜ18-M36Στόχος: Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των παραγόμενων μεμβρανών ώστε να έχουν την επιθυμητή δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διακριτές Δράσεις:

5.1 Μελέτη μηχανικών ιδιοτήτων μεμβρανών συσκευασίας τροφίμων : Θα μελετηθούν διαχρονικά οι μηχανικές ιδιότητες των μεμβρανών της ΕΕ3, καθώς η ικανότητα προσρόφησης νερού και τη διαπερατότητά τους σε υδρατμούς (κάθε 2 μήνες).

5.2 Μελέτη λειτουργικότητας μεμβρανών συσκευασίας τροφίμων με το χρόνο: Με χρήση των μεμβρανών που παρήχθησαν την ίδια ημερομηνία στα πλαίσια της ΕΕ3 θα συσκευαστούν ίδιες ποικιλίες αλλαντικών και τυριών με διαφορά 2 μηνών. Θα επαναληφθεί η αξιολόγηση των μεμβρανών όπως περιγράφεται στην ΕΕ4 προκειμένου να φανεί η διαχρονική συμπεριφορά των προτεινόμενων υλικών συσκευασίας.

Παραδοτέο 5.1: Μεμβράνες με βελτιστοποιημένη λειτουργική ικανότητα Μ36.

Παραδοτέο 5.2: Έκθεση σχετικά με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και την διαχρονική συμπεριφορά των βελτιστοποιημένων μεμβρανών Μ36.

ΕΕ6: Αξιολόγηση της συμπεριφοράς των μεμβρανών και της δυνατότητας τους σε σχέση με ένταξη της διαδικασίας σε μονάδα παραγωγής αλλά και προώθηση τους στην αγορά.

Συντονιστής: Νανότυπος, ΔιάρκειαΜ31-M36Στόχος: Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ως προς τις δυνατότητες τους για άμεση χρήση σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Δράση:

Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων ΕΕ, θα μοντελοποιηθεί η συμπεριφορά των πολυμερικών μεμβρανών, εμπλουτισμένων με αιθέρια έλαια σε σχέση με τη χρήση τους στη συσκευασία τροφίμων, ενώ παράλληλα, θα συσχετιστεί αυτή με τα βασικά χαρακτηριστικά των επιμέρους υλικών. Απώτερος στόχος να αξιολογηθεί όχι μόνο η ικανότητας τους για την επαρκή συσκευασία αλλαντικών και τυριών, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς των σχετικών υλικών και διαδικασιών σε μονάδες παραγωγής.

Παραδοτέο 6.1: Έκθεση δημοσιότητας Μ36.

Παραδοτέο 6.2: Έκθεση σχετικά με την δυνατότητα προώθηση των μεμβρανών στην αγορά Μ36

 

 

Συνεργάτες

Nanotypos 
 
FORTH IESL
 
Β ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ ΑΒΕΕ
 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
 
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας