

Τίτλος Έργου: «Επιτόπια Ολοκληρωμένη ΔΙΑχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων» με κωδικό Τ2ΕΔΚ-02905
Ακρωνύμιο: ΔΙΑΝΥΑ
Συνολικός Προϋπολογισμός: 677.700,00 €
Διάρκεια Υλοποίησης: 30 μήνες
Το έργο ΔΙΑΝΥΑ είναι ενταγμένο στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) της Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).
Συγκεκριμένα, το έργο ΔΙΑΝΥΑ «Επιτόπια Ολοκληρωμένη ΔΙΑχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων», με Κωδικό Έργου: Τ2ΕΔΚ-02905, χρηματοδοτείται από την Δράση Εθνικής εμβέλειας: Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας διαχείρισης των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων που θα επιτυγχάνει με ανταγωνιστικό κόστος α) ικανοποιητική επιτόπια επεξεργασία των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων και απομάκρυνση των οργανικών μικρορρύπων που περιέχονται σε αυτά, β) ασφαλή διάθεση ή δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της επεξεργασμένης εκροής. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με τελικό στόχο κατά την ολοκλήρωση του έργου να έχει βελτιστοποιηθεί και αξιολογηθεί τεχνικά και οικονομικά ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσηλευτικές μονάδες της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το έργο έχει διαρθρωθεί σε έξι Ενότητες Εργασίας (ΕΕ1). Στην ΕΕ1 εφαρμόζεται μεθοδολογία εντοπισμού των πηγών παραγωγής οργανικών μικρορρύπων σε μία νοσηλευτική μονάδα, στις ΕΕ2 και ΕΕ3 αναπτύσσονται και βελτιστοποιούνται στο εργαστήριο καινοτόμες βιολογικές διεργασίες (αυστηρά αναερόβια συστήματα με βιοφορείς συνδεδεμένα με αερόβιους βιοαντιδραστήρες μεμβρανών) και τεχνολογίες προηγμένης οξείδωσης (UV-H2O2). Στο ΕΕ4 δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η λειτουργία πιλοτικών διατάξεων για την επεξεργασία ροών υγρών αποβλήτων επιβαρυμένων με ανθεκτικούς μικρορρύπους και για την επεξεργασία του μίγματος των παραγόμενων νοσοκομειακών αποβλήτων, στο ΕΕ5 αξιολογείται η ικανότητα των συστημάτων να απομακρύνουν πολυανθεκτικά βακτήρια και εκτιμάται η οικοτοξικότητά τους και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησή τους σε χώρους πρασίνου του νοσοκομείου. Τέλος στο ΕΕ6 γίνεται οικονομική τεχνική και περιβαλλοντική αξιολόγηση των συστημάτων και αναπτύσσονται ενέργειες για την εμπορευματοποίησή τους.
Στο έργο συμμετέχει ως επικεφαλής, η εταιρία Medical Waste Περιβαλλοντική Διαχείριση που διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων και τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα:
- το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
- το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο,
- το Πολυτεχνείο Κρήτη,
με σημαντική εμπειρία σε θέματα ανίχνευσης οργανικών μικρορρύπων και πολυανθεκτικών βακτηρίων, ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εκτίμησης οικοτοξικότητας και δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης των παραγόμενων εκροών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο πλαίσιο της Πράξης ανέρχεται στις 147.300€ και προβλέπεται η υλοποίηση των παρακάτω παραδοτέων:
- Π1.1. Τεχνική έκθεση που αποτυπώνει δραστηριότητες και ροές αποβλήτων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο (ΕΛΜΕΠΑ/Μ4)
- Π1.4. Ανάπτυξη ιστοσελίδας έργου & ενημέρωση ευρύτερου κοινού (ΕΛΜΕΠΑ/Μ2)
- Π2.1. Έκθεση αποτελεσμάτων για τη σύνθεση και το χαρακτηρισμό των εργαστηριακών φωτοκαταλυτών (ΕΛΜΕΠΑ/Μ10)
- Π2.2. Έκθεση αποτελεσμάτων για την απόδοση των προηγμένων μεθόδων οξείδωσης ως προς την απομάκρυνση των αναδυόμενων ρύπων (ΕΛΜΕΠΑ/Μ16)
- Π2.3. Επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια (ΕΛΜΕΠΑ/ΠΑ-ΕΠΥΑ/Μ16) στο πλαίσιο της ΕΕ: Επεξεργασία επιβαρυμένων ροών νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων με διεργασίες προηγμένης οξείδωσης
- Π2.4. Ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσω εκλαϊκευμένου άρθρου στον τύπο, ιστοσελίδας, social media (ΕΛΜΕΠΑ/Μ14)
- Π4.5. Επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια (ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑ-ΕΠΥΑ/Μ28) στο πλαίσιο της ΕΕ για την Ανάπτυξη και λειτουργία πιλοτικών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων
- Π5.3. Έκθεση αποτελεσμάτων για τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης εκροών (ΕΛΜΕΠΑ/Μ28)
- Π5.4. Επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια (ΕΛΚΕ Π.Κ., ΕΛΜΕΠΑ/Μ28)
- Π5.5. Ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσω εκλαϊκευμένου άρθρου στον τύπο, ιστοσελίδας, social media (ΕΛΜΕΠΑ/Μ28)
- Π6.1. Έκθεση οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής αξιολόγηση (MEDW, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑ-ΕΠΥΑ, ΕΛΚΕ Π.Κ./Μ28)
- Π6.5. Οργάνωση επιστημονικού συμποσίου σχετικού με τη διαχείριση νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων (ΕΛΜΕΠΑ/Μ26)
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Ιστοσελίδα του Προγράμματος:
ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ κίνηση (2014-2020) (antagonistikotita.gr)
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ): Επίσημος διαδικτυακός τόπος (eyde-etak.gr)
Ιστοσελίδα του Έργου: https://dianya.gr